CLT Bouw

Wat is CLT bouw en waarom is het duurzaam?

CLT bouw, ook wel Cross-Laminated Timber genoemd, wint de laatste jaren aan bekendheid in de bouw. Het is een duurzaam materiaal en zal naar verwachting in de toekomst steeds meer worden toegepast. Wat is CLT precies en waarom kan het een interessante oplossing zijn voor je projecten?

 

Wat houdt CLT precies in?

CLT, oftewel kruislaaghout, is een veilig en duurzaam alternatief voor intensief gebruikte materialen zoals staal en beton. CLT wordt gevormd door middel van meerdere vurenhout planken kruislings op elkaar te lijmen. Door het op deze manier te doen wordt de bouwconstructie stabieler, stijver en sterker dan bij gewoon hout het geval is. Sinds een aantal jaar wordt CLT steeds meer in projecten toegepast. Dat komt mede door internationale klimaatdoelstellingen en duurzaamheid. CLT is namelijk het enige hernieuwbare natuurlijke materiaal dat kan blijven bestaan in een circulaire bouwseconomie. Bij CLT kunnen het aantal lagen van vurenhout van elkaar verschillen en daardoor in sterkte variëren. Er wordt gekozen uit drie, vijf of zeven lagen vurenhout. Het aantal is afhankelijk van de belasting. De potentie van CLT bouw strekt overigens veel verder dan dat. Er zijn enorm veel mogelijkheden op het gebied van hybride en behandeling toepassingen, lijmen of andere verbindingen en andere houtsoorten.

 

Wat zijn de voordelen van CLT bouw?

Het gebruik maken van CLT biedt vele voordelen ten opzichte van het traditionele staal en beton. Echter heeft het ook zo z’n nadelen, waardoor CLT niet voor elk project te gebruiken is. Een van de voordelen van CLT is dat bouwen een stuk sneller gaat en voor een besparing zorgt van bouwplaatskosten. Daarnaast is een voordeel dat CLT een lichte bouwmateriaal is en daardoor geschikt is voor productie in fabrieken. CLT is hernieuwbaar, waardoor grondstoffen niet uitputten. Ook heeft CLT een lage milieu-impact, doordat het een lage CO2-emissie heeft.

 

Wat zijn de nadelen van CLT bouw?

CLT is een innovatief en relatief nieuw product. Dat betekent dat er nog niet op grote schaal is mee geproduceerd en vandaar dat er nog weinig bekend is over lange termijn prestaties en toekomstige herbruikbaarheid. Daarnaast heeft CLT hout een richting. Dat kan een uitdaging vormen bij constructies. Met name bij koppelingen tussen liggers en kolommen. CLT heeft als nadeel dat het minder geschikt is voor wolkenkrabbers en hoogbouw. En CLT is gevoelig voor trillingen en door de lagere massa is er veel minder akoestische isolatie.

 

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *