Ben jij al bekend met de mogelijkheden van arbeidsmediation en wat dit voor werknemers kan betekenen? Met arbeidsmediation wordt een vorm van conflictbemiddeling bedoeld waarbij een onafhankelijke bemiddelaar – de mediator – met de verschillende partijen van het arbeidsconflict aan tafel gaat, om samen op zoek te gaan naar een oplossing waarin iedereen zich kan vinden. Door een mediator in te schakelen, wordt de kans een stuk groter dat de partijen een compromis kunnen vinden. De kans op een positieve uitkomst van het conflict is ook groter. Bij arbeidsmediation staan zaken als vrijwilligheid, vertrouwelijkheid en werken vanuit eigen kracht centraal. Er wordt niet gedacht in beperkingen, maar juist in mogelijkheden. Het resultaat? Een weloverwogen oplossing die voor iedereen gunstig is. Als je kiest arbeidsmediation, doe dit dan uiteraard altijd bij een ervaren en professionele partij.
Het belang van samenwerken
Je schiet er bij een arbeidsconflict niets mee op elkaar tegen de haren in te blijven strijken. Integendeel, op die manier krijgt niemand zijn zin. Samenwerken is de oplossing om tot een resultaat te komen waarin iedereen zich kan vinden, waarmee werkgever en werknemer toch met een (redelijk) goed gevoel uit elkaar kunnen gaan. Het doel is altijd komen tot een concrete oplossing – een reeks te ondernemen acties. De afspraken worden niet alleen in goed overleg gemaakt, maar ook eenduidig vastgelegd, zodat er geen twijfel over kan bestaan. Het document wordt vervolgens door de betrokken partijen ondertekend. Alle betrokkenen kunnen op dit document terugvallen: het document is in die zin bindend.
Voordelen van arbeidsmediation
Kies je voor een vakkundige partij als Dearbeidsmediators.nl, dan heeft mediation eigenlijk alleen maar voordelen. Het is namelijk de manier om een arbeidsconflict, of dreigend conflict de kop in te drukken. Je bent een stuk goedkoper uit dan wanneer het tot een juridische procedure komt. Alle betrokken partijen hebben bovendien invloed op de uitkomst. Daarnaast hebben werkgever en werknemer de kans hun werkrelatie goed af te sluiten en soms zelf in stand te houden. Arbeidsmediation gaat snel tot de kern van het probleem en helpt de betrokken partijen ook het standpunt van de ander in te zien (iets dat in de rechtbank niet gebeurt). Bij arbeidsmediation zijn er bovendien geen winnaars of verliezers.
Bij welke conflicten biedt mediation uitkomst?
Arbeidsmediation wordt ingezet bij conflicten tussen werknemer en leidinggevende, maar ook bij conflicten tussen werknemers onderling. Daarnaast kan mediation ingezet worden bij conflicten binnen een team (als er binnen het team wrijving is ontstaan), een conflict tussen leidinggevenden onderling, of wanneer er sprake is van re-integratie door ziekte. Ook kan er sprake zijn van exit-mediation: een conflict met een beëindiging van het dienstverband tot gevolg.